Práca v gastronómii – zamestnávatelia v gastronómii začiatkom augusta potrebovali obsadiť 1 700 voľných pracovných miest a v sektore ubytovania a cestovného ruchu ďalších päťsto. Najviac ponúk v týchto dvoch sektoroch je v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, prevažujú plné úväzky na neurčitý čas alebo určitú dobu a dohody.

Ako v stredu informoval projektový manažér pracovno-poradenského portálu Internetový sprievodca trhom práce (ISTP) Pavol Hudec, najväčší záujem je o čašníkov a someliérov (700), kuchárov a šéfkuchárov (615), pomocníkov v kuchyni (260) a hotelových recepčných (130). Zo všetkých ponúk je 52 % vhodných aj pre absolventov, v 30 % prípadov sa vyžaduje angličtina.

Zamestnali aj Ukrajincov

Od začiatku tohto roka zamestnávatelia na uvedenom portáli inzerovali takmer šesťtisíc nových voľných pracovných miest v gastronómii a dvetisíc v ubytovacích zariadeniach a cestovnom ruchu.

„Reštaurácie, letné prevádzky a ubytovacie zariadenia zažívajú počas sezóny zvýšený nápor, čo si vyžaduje dostatočné personálne kapacity. V priebehu letných mesiacov sa darí časť týchto voľných miest obsadiť brigádnikmi, na niektoré pracovné miesta nastúpili aj uchádzači z Ukrajiny,“ uviedol Hudec.

Z prieskumu na portáli na vzorke 4 200 ukrajinských uchádzačov o prácu vyplýva, že 23 % z nich by chcelo na Slovensku pracovať v gastronómii a 17 % v cestovnom ruchu.

Najnižšie platy má Nitriansky kraj

Priemerná základná zložka mzdy v hrubom (bez príplatkov a bonusov) v inzerátoch so slovenským miestom výkonu práce v oblastiach gastronómia, ubytovanie a cestovný ruch dosahuje na portáli ISTP 940 eur (5,10 eura za hodinu).

Inzeráty na kratší pracovný čas ponúkajú priemerne 459 eur, pri dohodách o pracovnej činnosti a vykonaní práce 860 eur (4,50 eur za hodinu). Absolventi si zarobia priemerne 902 eur na plný úväzok. Najvyššie nástupné základné platy v spomínaných oblastiach sú v Žilinskom kraji (995 eur), najnižšie v Nitrianskom kraji (842 eur).

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily rieši aj Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch pod vedením Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR. Za kľúčové považuje podporu kvalitného stredného odborného vzdelávania na báze inovácií, ktoré sektor výrazne ovplyvňujú a menia.

ZDROJ: webnoviny

Hotelierov a gastro prevádzky musia zachraňovať brigádnici, pred letnou sezónou chýbalo viac ako 10-tisíc zamestnancov

Sektoru HORECA počas najvyťaženejšej časti roka chýbalo cez 10-tisíc zamestnancov. Spoliehať sa tak musia na brigádnikov, a to najmä študentov stredných a vysokých škôl. Napriek novele Zákonníka práce, ktorá má sezónne práce zjednodušiť a zatraktívniť, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenka (AHRS) tvrdí, že počas tohto leta je v praxi nepoužiteľná.

Účinnosť totiž nadobúda až od 1. januára budúceho roka. Termín účinnosti podľa riaditeľa AHRS Mareka Harbuľáka nezohľadňuje podstatu samotnej novely, ktorou je sezónnosť. Informoval o tom Marek Harbuľák v tlačovej správe.

Dohoda o práci na sezónne práce

„Zákonník práce v súčasnosti síce krátkodobé zamestnávanie na dohody umožňuje, avšak tieto formy sú vzhľadom na ďalšie podmienky pre cestovný ruch nevyhovujúce, zamestnávateľom výrazným spôsobom zvyšujú administratívnu záťaž a náklady,“ uviedol Harbuľák.

Novela zohľadňuje špecifiká zamestnávania vybraných odvetví. Zavádza takzvanú dohodu o práci na sezónne práce s maximálnym rozsahom 520 hodín v roku. Priemerný týždenný pracovný čas za najviac štyri mesiace však nesmie presiahnuť 40 hodín.

Očakávajú viac sezónnych pracovníkov

Asociácia upozorňuje na to, že zimná dovolenková sezóna začína v prvej polovici decembra. „Máme za to, že v tomto smere neboli dostatočne zohľadnené potreby zamestnávateľov v cestovnom ruchu, a to i napriek tomu, že sa ich novela dotýka najvýraznejšie,“ podčiarkol Harbuľák, ktorý očakáva, že napriek tomu by sa počas najbližšej zimnej sezóny v sektore HORECA mohlo na dohody zamestnať 5-tisíc ž 7-tisíc ľudí.

Počas budúceho leta by toto číslo mohlo ešte výraznejšie a stúpnuť na 15-tisíc až 20-tisíc sezónnych pracovníkov. „Veríme, že aj keď si na zamestnávanie „po novom“ budú musieť majitelia ubytovacích zariadení a gastro prevádzok počkať, cestovnému ruchu na Slovensku tento návrh pomôže,“ uzavrel prezident AHRS.

ZDROJ: webnoviny

Práca v gastronómii

V hoteloch a reštauráciách na Slovensku našli prácu stovky Ukrajincov, zamestnať ich stále nie je jednoduché

Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine našlo prácu v sektore hotelierstva a gastra na Slovensku vyše päťsto Ukrajincov. Napriek statusu dočasného útočiska ich podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka nebolo a stále nie je jednoduché zamestnať.

Štát nevie pružne reagovať

„Narážame nielen na byrokraciu, no i na to, že uchádzači o zamestnanie deklarujú, že sa chcú domov vrátiť ihneď ako im to situácia umožní. Zároveň s touto prácou často nemajú žiadne skúsenosti. Musíme ich preto najskôr zaškoliť a tento proces, v závislosti od typu práce, nejaký čas trvá,“ uviedol v stredu Harbuľák.

Mnohým odídencom v praxi komplikuje či dokonca znemožňuje nájdenie si zamestnania nedostatočné zázemie. Asociácia zdôraznila, že v tejto oblasti by im mal vhodné podmienky, vrátane starostlivosti o deti, zabezpečiť štát.

„Od vypuknutia vojnového konfliktu improvizujeme ako vieme. Zopakovala sa situácia z obdobia pandémie. Štát na túto situáciu nebol a ani po mesiacoch stále nie je pripravený, a ani schopný na vzniknutú situáciu pružne zareagovať, a to je chyba,“ upozornil ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Študijné materiály v ukrajinčine

Asociácia ocenila, že štát vyšiel v ústrety jej iniciatíve a spoločne s hoteliermi uľahčil odídencom z Ukrajiny získavanie osvedčení o odbornej spôsobilosti, ktoré sú pre prácu v gastre a hotelierstve nevyhnutné. „Úrad verejného zdravotníctva nám vyšiel promptne v ústrety a aktívne sa zapojil do zefektívnenia študijných materiálov pre odídencov. Tie tiež v značnom rozsahu preložil aj do ukrajinského jazyka,“ priblížil Harbuľák. „Získať zdravotný preukaz síce stále nie je jednoduché, no s aktívnou pomocou zamestnávateľov sa to dá,“ dodal prezident AHRS.

Práca v gastronómii

ZDROJ: webnoviny

Viac článkov na našom blogu